Vad är ett timmerhus?

Timmerhuset ska vara byggt av knutade massiva timmerstockar som är minst 10 cm i tjocklek för att få kallas “timmerhus”. Det kan vara handtimrat eller maskinknutet. Handtimrat innebär att stocken är knutad för hand där timret följer sin naturliga form och avsmalning. Maskinknutet betyder att timret är knutat av maskin och parallellt sågat.

Knuttimrade hus har funnits sedan 800-talet. Det är en teknik som sammanfogar stockar i hörnen av väggen genom så kallade “uthuggna hak”, dessa kallas “knutar”. Att handtimra ett timmerhus kräver stort hantverkskunnande. Varje stock hanteras individuellt och stockskarvarna förbinds till varandra med dymlingar (träpluggar). Hörnet, husknuten, låser husets sidor. När själva stommen är färdig märker man stockarna och plockar ner dem för att skicka dem till kundens tomtmark.

Ta en titt på den fascinerande filmen där Erik Granqvist bygger timmerhus för hand, och låt dig inspireras: https://www.youtube.com/watch?v=BBX5qh09OIE

Vid maskintillverkning sågar man stockarna till jämn höjd och tjocklek, därefter hyvlas profilen fram. Knutarna fräses i en maskin. En maskintillverkad stomme behöver inte förmonteras. Stockarna märks direkt och skickas till kundens tomtmark. Det kan vara lättare att montera maskintillverkade stockar då de är mer enhetliga.

Timmerhusets design

Ska du bygga i tall eller gran?
Det finns inget som tyder på att något av valen är sämre. Det är dimensionen, profilen och knutarna, men också tätningssystemet som ger timmerhuset sin design. Det finns plana eller runda stockar. Knutarna är glasyren på kakan, och de är viktiga för karaktären. Dalaknuten är vanligast, den finns i flera varianter.

Man kan bygga ett timmerhus på vilken grund som helst – plint, torpargrund, på platta eller med källare. Det du behöver tänka på är att det är ett mycket tyngre hus än de flesta vanliga husmodeller och grunden behöver dimensioneras därefter. En timmervägg kan vara fem gånger tyngre jämfört med ett träregelhus.

Timmerhus behöver även tunga tak. Inte plåt, minst betongtegel. I Norge lägger man tunga torvtak med växtlighet på. Det tunga taket behövs för att pressa ihop stommen. En massiv timmervägg har många fördelar, framförallt ger den ett behagligt inomhusklimat. Den håller värmen väl vintertid och ger svalka sommartid. Rena drömmen!

Energibesparing och klimat

Maffiga timmerstockar som är ordentligt tätade kan ha en ganska god värmekomfort, dessutom pekar miljöanalyser på att de ger ett mycket litet ekologiskt fotavtryck. Massiva trähus är det bästa alternativet, de har bättre energiprestanda än timrade hus som har glipor – men det beror förstås på isoleringen. Trä är naturens bästa isoleringsmaterial, men du behöver också ta hänsyn till golv, tak, dörrar och fönster.

Trä är det bästa isoleringsmaterialet naturen har att erbjuda. Detta betyder dock inte att du kommer få det mest energieffektiva huset bara genom att öka tjockleken på väggarna. Du behöver också ta hänsyn till isoleringsnormer när det gäller golv, innertak och yttertak, och använda rätt typ av dörrar och fönster etc. Om du dessutom använder dig av en kunnig husbyggare för ditt projekt kommer du att få ett välisolerat, energieffektivt hus.

U-värde

Att bygga äkta timmerhus är en trevlig tradition, även om de nya byggreglerna har trasslat till det här med U-värdet. Man behöver kommunicera nära med Stadsbyggnadskontoret.

Vad är ett U-värde kanske du tänker?


Det är ett värmeledningstal som mäter värmekonduktiviteten för träet, man tittar på hur bra det isolerar. Vad värdet blir beror på träets densitet och fuktkvot. En normal yttervägg har ett U-värde på 0,18-0,23. Exempelvis en 6-tums timmervägg har ett U-värde på 0,88-0.93, men man behöver även räkna in dörrar, fönster och tak för att se den totala värmeisoleringsförmågan.

Källförteckning:
https://www.byggahus.se/bygga/bygga-timmerhus

https://issuu.com/timmerhus/docs/th2-07/22
https://www.skogssverige.se/hur-hogt-u-varde-har-en-husvagg-byggd-av-6-resp-8-tums-timmer
https://byggnadsvard.se/hog-tid-for-helhetssyn-pa-klimatsmarta-hus/

Lämna en kommentar