Vad kostar det att bygga timmerhus? –

Hur mycket kostar det att bygga timmerhus?

Ett timmerhus kan kosta dig från ett par hundratusen upp till miljonen och mer, beroende på storlek och materialval. Det finns inget trendigare än ett timmerhus som du kan inreda med läckra naturliga material!

Tycker du om att kombinera trä, sten och metall i klassisk eller kanske supertrendig design? Då är timmerhuset som klippt och skuret för dig! Det bästa är att du kan bygga en liten stuga för en mindre penning eller ett stort familjehus för högre kostnad – precis som du önskar!

Frågan är dessvärre inte helt enkel att svara på – priset för att bygga ett timmerhus kan variera ganska mycket beroende på de olika val du behöver göra, som exempelvis takkonstruktion, bjälklag, innerväggar och placering av byggnad. Kvadratmeterpriset kan variera mellan cirka 1500 och 5000 kronor.

Exempelvis kan året-runt-huset på 70 kvadratmeter med 25 cm tjockt timmer kosta 1-1,2 miljoner inklusive moms. Detta innefattar både timmerstommen, tak och stomme samt vind-och vattentät konstruktion. Kom ihåg att priserna aldrig kan sättas exakt förrän du gjort dina val, se över offerten noga. Transporter och lyftutrustningar brukar inte ingå i huspriset.

Det är oftast billigare att bygga hus i timmer än i sten och betong, ändå kan timmer vara det mest intressanta – samt ett bra miljöval.

Att tänka på

  • Välj ett timmerhus som passar familjens behov och tomten
  • Huset får ett högre värde om du väljer året-runt-standard
  • Det går bra att bygga ett timmerhus alla tider på året
  • Stockarna ska vara torra

Anlita gärna ett specialistföretag som erbjuder timmerhusbyggnationer. De kan också rekommendera och visa dig olika valmöjligheter och vägleda dig inom exempelvis certifierade tätningsmedel för fasaden och hur underhåll ska bedrivas. Tätningsmedel behövs för att skydda träet från insekter och mögel. På insidan kan man använda linolja eller bivax. Man kan behöva justera spännbultar, brickor, muttrar och byggbeslag i efterhand.

Lämna en kommentar